
Voorbeeld:
U verbruikt 4000 kWh per jaar. Over het afgelopen jaar hebben uw zonnepanelen 2000 kWh opgewekt, waardoor u netto het volgende dient te betalen aan uw energieleverancier:
4000 – 2000 = 2000 kWh.
Het tarief per kWh blijft bij salderen gelijk, dus wanneer u €0,21 betaalt per kWh, krijgt u ook €0,21 per kWh terug. Dit gaat alleen op wanneer u niet meer terug levert dan u afneemt.
Wat gebeurt er na saldering?
- Betalen aan energienet
- Terugleververgoeding ontvangen
Betalen aan energienet
Heeft de energieleverancier meer energie geleverd dan dat jij hebt terug geleverd? Dan krijg je nog een rekening volgens het normale leveringstarief van de energieleverancier.
Terugleververgoeding ontvangen
Wanneer je jaarlijks meer elektriciteit aan het elektriciteitsnet terug levert dan je afneemt, kom je in aanraking met de salderingsgrens. De salderingsgrens wordt bepaald door de energie die je van je leverancier hebt ontvangen: je kunt niet meer stroom salderen dan je geleverd hebt gekregen. In dat geval ontvang je een ‘redelijke terug leververgoeding’ voor de extra terug geleverde stroom boven je eigen verbruik.
De vergoeding die je krijgt voor de terug geleverde energie ligt tussen de 3-12 cent per kWh. Het verschilt per energiebedrijf hoeveel je krijgt betaald.
- bij Essent krijg je rond de 5 cent per kWh,
- bij Greenchoice krijg je 11 cent per kWh,
- bij Qurrent krijg je 10 cent per kWh,
- bij Vandebron krijg je 10,50 cent per kWh over de energie die je meer opwekt dan dat je verbruikt;
- en bij Pure Energie krijg je 12 cent per kWh over de eerste 1500 kWh overschot.
Als we uitgaan van het gunstigste bedrag (12 cent), dan krijg je in dit voorbeeld 1.475 x 0,12 euro = 177 euro per jaar. Vanwege de relatief lage vergoedingen wordt over het algemeen aangeraden om niet veel meer zonnepanelen te installeren dan wat je zelf nodig hebt voor je eigen energieverbruik. Het doel is meestal om je eigen energieverbruik zoveel mogelijk te dekken en je afhankelijkheid van het elektriciteitsnet te verminderen, in plaats van te streven naar grote winsten uit de terug levering van energie.
Voorbeeld Terug leververgoeding:

Je heb dus totaal 4.000 kWh aan energie opgewekt. Van de 4.000 kWh heb je 1.000 kWh direct zelf verbruikt. Dat betekend: 4.000 -1.000 kWh= 3.000 kWh over om terug te leveren aan je energie leverancier

Je levert dus 3.000 kWh terug aan de energiemaatschappij. De energiemaatschappij heeft echter maar 2.500 kWh aan jou geleverd dat betekend dat je maximaal 2.500 kWh kunt salderen.
3.000 – 2.500 kWh = 500 kWh. Deze resterende 500 kWh ontvang je wel een terug leververgoeding voor, dit is een veel lager bedrag dan dat je zou salderen. Denk hier aan 7 cent per kWh. Dat betekend dat je voor de 500 kWh 35 euro ontvangt.
Zijn zonnepanelen aantrekkelijk zonder salderingsregeling?
Hoewel de salderingsregeling wordt afgebouwd, blijven zonnepanelen nog steeds aantrekkelijk vanwege de vele voordelen die ze bieden.
Bovendien wordt het door de afbouw van de salderingsregeling steeds interessanter om alle opgewekte energie zelf te gebruiken. Op dit moment zijn er veel ontwikkelingen gaande op het gebied van thuisaccu’s, waarmee zonne-energie kan worden opgeslagen voor later gebruik. Deze ontwikkelingen maken het mogelijk om nog meer te profiteren van de energie die je met je zonnepanelen opwekt.