Hoeveel kWh moet mijn thuisbatterij zijn?
Dat is eenvoudig te zelf te berekenen.
Wanneer je een thuisbatterij aanschaft, is het cruciaal om direct het juiste vermogen te kiezen, zodat je investering optimaal rendeert. Maar hoe bepaal je welke thuisbatterij het meest geschikt is voor jouw situatie?
Het vermogen van thuisbatterijen varieert doorgaans tussen 2 kWh en 10 kWh. Bij de keuze van het vermogen is het essentieel dat zowel je stroomverbruik als je stroomopslag in lijn zijn met de stroomproductie van je zonnepanelen.
Hoe bereken je de ideale capaciteit van een thuisbatterij?
Een handige richtlijn om de juiste capaciteit te berekenen, is om per wattpiek (kWp) een opslagcapaciteit van 1 à 1,5 kWh te voorzien. Wattpiek vertegenwoordigt het maximale elektrische vermogen dat je zonnepanelen kunnen genereren onder normale omstandigheden.
Voorbeeld: Stel dat je 10 zonnepanelen van 400 Wp hebt. Dit komt overeen met 4 kWp. Op basis hiervan zou je een opslagcapaciteit van 4 tot 6 kWh nodig hebben.
Voor de mensen die nog geen zonnepanelen op hun dak hebben liggen.
Hoe bereken je hoeveel zonnepanelen je nodig hebt.
Het aantal benodigde zonnepanelen hangt af van verschillende factoren, waaronder je jaarlijkse energieverbruik, het rendement van de panelen en de capaciteit van de installatie. Je kunt het aantal zonnepanelen berekenen door je totale energieverbruik per jaar te delen door de omrekenfactor (0.85).
Bijvoorbeeld: Stel dat je jaarlijks 3500 kWh aan stroom verbruikt, dan heb je een installatie nodig die 3500 / 0.85 = 4117 Wp (Wattpiek) kan leveren. Dit komt neer op 10 zonnepanelen van 420 Wp (10 x 420 = 4200).

Gevolgen van een te hoog of te laag vermogen
Precies, je wilt vermijden dat je een overgedimensioneerde batterij hebt.
Een te grote batterij zal in de winter niet volledig kunnen worden opgeladen vanwege het gebrek aan zonuren. In de zonnige zomermaanden zal je de accu waarschijnlijk niet volledig kunnen ontladen omdat je overdag al genoeg energie produceert en die direct kunt gebruiken.
Met een te krachtige thuisbatterij duurt het langer voordat je de investering hebt terugverdiend. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Aan de andere kant moet je er ook voor zorgen dat het vermogen niet te laag is voor je verbruik.
Als je batterij te klein is, kun je je eigen verbruik maar tot ongeveer de helft optimaliseren. In de zomer, wanneer je zonnepanelen veel energie opwekken, is je batterij te klein om alle opgewekte energie op te slaan, waardoor je groene stroom helaas verloren gaat aan het elektriciteitsnet.
Tip: beter een tikje te groot dan een beetje te klein
Je hebt helemaal gelijk, het is van groot belang om geen te kleine batterij aan te schaffen, vooral als je plannen hebt voor gezinsuitbreiding of de aanschaf van een elektrische auto.
We zien ook steeds meer mensen die geleidelijk aan energieneutraal willen gaan wonen en streven naar een nul op de meter situatie. Dit betekent in de toekomst afscheid nemen van aardgas en investeren in meer zonnepanelen, een warmtepomp en/of een boiler.
Een grotere batterij heeft gemiddeld een lagere kostprijs per kWh en geeft recht op een hogere premie. Bovendien helpt het om piekverbruik te vermijden, wat zeker van belang is gezien de verwachte stijging in piektarieven vanaf 2023.
Hoeveel kost een thuisbatterij per kWh capaciteit?
Thuisbatterij prijzen vergelijken is niet makkelijk
Als men thuisbatterijen gaat vergelijken, worden vaak appels met peren vergeleken. Veelal wordt er puur gekeken naar de prijs van de thuisbatterij. Natuurlijk geeft dat een eerste indicatie.
Het is verstandig te kijken naar de prijs per kWh in plaats van de prijs van de thuisbatterij. Hieronder een simpel voorbeeld ter illustratie:
Prijs van de thuisbatterij gedeeld door energieopslag in kWh = Prijs per kWh.
